U trendu

SAD: Rusija zna da svet ne bi prihvatio odbijanje sporazuma

BANKOK – Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas da je pristanak Rusije da obnovi sporazum o izvozu žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka, znak da je Moskva osećala da svet ne bi prihvatio bilo kakvo odbijanje produžetka sporazuma.

„Zajedno smo poslali jasnu poruku predsedniku Vladimiru Putinu da treba da produži crnomorsku inicijativu za žito, koja je trebalo da istekne u subotu“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bangkoku, uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), preneo je Rojters.

Blinken je rekao da je, kroz svoje kontinuirane ofanzive, Rusija na kraju odgovorna za tragični incident kada su projektili pali u Poljsku i ubili dve osobe.

„Dok se čini da je Rusija čula poruku G20 o sporazumu o žitu, predsednik Putin nastavlja da ignoriše globalne pozive na deeskalaciju, birajući umesto toga eskalaciju, ispaljujući desetine projektila na infrastrukturu širom Ukrajine“, rekao je američki državni sekretar.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije danas da će sporazum o žitu automatski biti produžen na četiri meseca u istom formatu, ali i upozorilo da će svaki pokušaj da se humanitarni koridor za izvoz žita u Crnom moru iskoristi u provokativne vojne svrhe, biti odlučno suzbijen.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz posredovanje Turske i UN sklopljen je 22. jula, trebalo je da istekne 19. novembra, ali je danas produžen za 120 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.