U trendu

SAD: Saliven osudio iranski raketni napad na Erbil

VAŠINGTON – Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena osudio je iranski napad balističkim projektilima na regionalnu kurdsku prestonicu Erbil na severu Iraka, dodajući da Vašington radi na tome da pomogne Iraku da dobije kapacitete za protivvazdušnu odbranu.

Salivan je u emisiji mreže CBS potvrdio da nijedan američki građanin nije povređen u napadu i da nijedan američki objekat nije pogođen, ali je najavio da će SAD učiniti sve što je potrebno da odbrane svoje ljude, svoje interese i saveznike, preneo je Rojters.

Raketni napad na kurdski grad Erbil bio je usmeren ka „izraelskim tajnim bazama“, objavila je u nedelju državna iranska televizija, a iranska Revolucionarna garda preuzela je odgovornost za lansiranje desetak balističkih projektila koji su u ranim jutarnjim satima pogodili lokacije oko Erbila, javili su iranski državni mediji.

U međuvremenu, Irak je diplomatskim kanalima zatražio objašnjenje od Teherana u vezi sa raketim napadom na Erbil, saopštila je danas iračka vlada.

Upitan o uticaju na pregovore o nuklearnom sporazumu sa Iranom koji su zapali u ćorsokak, Salivan je rekao da su se različiti pregovarači upravo vratili u svoje prestonice i tek će se narednih dana videti „šta će se desiti u pogledu diplomatije oko nuklearnog sporazuma“.

On je naglasio da je predsednik Džozef Bajden i dalje snažno posvećen sprečavanju Irana da nabavi nuklearno oružje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.