U trendu

SAD šalju 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

SAD će poslati još vojne opreme Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara, uključujući još četiri savremenija raketna sistema, rekao je danas američki visoki vojni zvaničnik, u nastojanju da se ojača ukrajinska sposobnost da udari dublje iza ruske linije fronta u istočnoj oblasti Donbas.

Nova pomoć je poslata kada je Moskva ove nedelje objavila da je preuzela punu kontrolu nad ukrajinskom provincijom Lugansk koja zajedno sa Donjeckom čini Donbas, mada ukrajinski zvaničnici kažu da njihove trupe i dalje kontrolišu mali deo provincije i da su nastavljene teške borbe u nekoliko sela.

Vojni zvaničnik je rekao da ukrajinske snage i dalje u borbama koriste osam artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) koji su ranije poslati a da će u novoj pomoći dobiti još četiri takva sistema.

Ova najnovija pomoć je 15. paket oružja i municije koji je Amerika poslala Ukrajini od avgusta prošle godine.

Pored HIMARS sistema SAD će takodje poslati 1.000 rundi artiljerije od 155 milimetara koja ima povećanu preciznost i koja će takodje pomoći Ukrajini da pogodi odredjene ciljeve. U paketu će biti i tri taktička vozila, radarski sistemi, rezervni delovi i druga oprema.

Zvaničnik je rekao da je ključni cilj jačanje ukrajinskih kapaciteta logistike i popravke tako da vojska može da održava te oružane sisteme i nastavi da se bori.

Ukupno su SAD poslale pomoć u vrednosti od oko 7,3 milijarde dolara Ukrajini od početka rata u februaru.

Rusija je poslednjih dana lansirala desetine raketa širom Ukrajine i blokirala ukrajinske snage stalnim ispaljivanjem projektila dugog dometa, što ponekad traje satima. Ukrajinski lideri stalno pozivaju zapadne saveznike da im brzo pošalju dodatnu municiju i napredne sisteme koji će im pomoći da smanje razliku u opremi i ljudstvu.

Ovo precizno oružje može da pomogne Ukrajini da pogodi rusko oružje koje je udaljenije i koristi se za gadjanje ukrajinskih lokacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar