U trendu

SAD Å¡alju dva vojna broda u Crno more, Rusija zabrinuta

ANKARA – Sjedinjene Američke DrÅŸave uputiće dva ratna broda u Crno more sledeće nedelje, saopÅ¡tila je danas Turska, dok Rusija izraÅŸava zabrinutost zbog povećanih aktivnosti mornarica zemalja koje nisu u tom regionu.

„Diplomatskim kanalima nam je pre 15 dana poslato obaveÅ¡tenje da će dva američka ratna broda preći u Crno more u skladu sa Konvencijom iz Montrea. Brodovi će ostati u Crnom moru do 4. maja“, saopÅ¡tilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Američki brodovi biće u Crnom moru od 14. i 15. aprila, prenosi Rojters.

Sporazum iz Montrea iz 1936. godine daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Crnim morem. Takođe ograničava pristup ratnih brodova i reguliše plovidbu stranih teretnih brodova.

Zamenk ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar GruÅ¡ko rekao je da se broj poseta zemalja NATO i duÅŸina boravka njihovog boravka povećava, prenela je agencija Interfaks.

Pozvajući se na očevica koji prati kretanje brodova kroz Bosfor, agencija Rojters je prenela da su SAD i NATO povećali prisustvo u Crnom moru ranije ove godine, kada je administracija predsednika DÅŸozefa Bajdena preuzela vlast.

Zapadne zemlje izraÅŸavaju zabrinutost zbog navoda Ukrajine da Rusija povećava vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, prenosi TAS S.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da kretanje ruskih trupa kroz rusku teritoriju ne treba da uznemiri druge zemlje zato Å¡to Rusija ne predstavlja pretnju drugim drÅŸavama, uključujući Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.