U trendu

SAD Å¡alju najskuplji borbeni avion na Pacifik, poruka Kini

Sjedinjene Američke DrÅŸave Å¡alju na Pacifik najskuplji i jedan od najkontroverznijih oruÅŸanih sistema u svojoj istoriji – borbene avione „dÅŸoint strajk“ F-35, kako bi postali „temelj odbrane“ na tom području, a time Å¡alju i jasnu poruku svojim sadaÅ¡njim i potencijalnim protivnicima u tom regionu.

Analitičari smatraju da je prisustvo te letelice signal Severnoj Koreji i Kini.

Prvi od 16 takvih aviona Marinskog korpusa američke vojske poslat je ove nedelje iz Arizone u Japan radi prvog prekomorskog raspoređivanja ovih nevidljivih letelica, navodi Si-En-En.

Avioni će biti smešteni u vazduhoplovnoj bazi američkog Marinskog korupusa Ivakuni, nedaleko od Hirošime, na glavnom japanskom ostrvu Honšu.

Slanje ovih aviona, vrednih 104 miliona dolara, pokazuje da je VaÅ¡ington „posvećen odbrani Japana najmodernijom opremom koju SAD poseduju“, rekla je za Si-En-En predstavnica ekspeditivnih snaga američkog Marinskog korpusa u Japanu Kerolajn Fut.

„To će biti kamen-temeljac zajedničkih snaga sa viÅ¡e zadataka koje poseduju unapređenu fleksibilnost u obavljanju zadataka i efikasnost bez presedana za borbu i uniÅ¡tavanje i vazduÅ¡nih i kopnenih pretnji“, istakla je Fut.

Americki marinci hvale svestranost F-35B, opisujući ga kao „jedinstvenu kombinaciju nevidljivosti, vrhunske radarske i senzorne tehnologije i sistema za elektronsko ratovanje, sa smrtonosnim sposobnostima lovca pete generacije, modernog bombardera i platformom vazduÅ¡ne podrÅ¡ke u svim okolnostima i protiv svih pretnji“.

F-35 se, takođe, prodaje i proizvodi se u savezničkim zemljama SAD širom sveta, uključujući Japan, koji je prvi takav avion dobio u decembru.

Ova letelica je specifična po tome Å¡to moÅŸe da poleće i sleće u vertikalnom poloÅŸaju, pa moÅŸe da operiÅ¡e sa amfibijskih juriÅ¡nih brodova, a takođe zamenjuje AV-8B „Harier“.

Marinski korpus tvrdi da je raspoređivanje F-35 u Japanu deo fokusiranja administracije odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame na Aziju i da nije vezano ni za kakvu trenutnu posebnu situaciju.

Analitičari, međutim, smatraju da je prisustvo te letelice poruka sadašnjim i potencijalnim protivnicima SAD u tom regionu.

Karl Šuster, bivši operativni direktor Pacificke komande SAD, smatra da je to signal Severnoj Koreji i Kini, dok bezbednosni analitičar Kori Volas kaşe da SAD time signaliziraju prioritet koji daju savezu sa Japanom u ovom periodu pojačanih tenzija.

Tenzije između Japana i Kine porasle su proÅ¡le godine zbog previranja u vezi sa kontrolom nad ostrvom na koje i jedna i druga zemlja polaÅŸe pravo u Istočnom kineskom moru, podseća Si-En-En.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.