U trendu

SAD šalju najskuplji borbeni avion na Pacifik, poruka Kini

Sjedinjene Američke Države šalju na Pacifik najskuplji i jedan od najkontroverznijih oružanih sistema u svojoj istoriji – borbene avione „džoint strajk“ F-35, kako bi postali „temelj odbrane“ na tom području, a time šalju i jasnu poruku svojim sadašnjim i potencijalnim protivnicima u tom regionu.

Analitičari smatraju da je prisustvo te letelice signal Severnoj Koreji i Kini.

Prvi od 16 takvih aviona Marinskog korpusa američke vojske poslat je ove nedelje iz Arizone u Japan radi prvog prekomorskog raspoređivanja ovih nevidljivih letelica, navodi Si-En-En.

Avioni će biti smešteni u vazduhoplovnoj bazi američkog Marinskog korupusa Ivakuni, nedaleko od Hirošime, na glavnom japanskom ostrvu Honšu.

Slanje ovih aviona, vrednih 104 miliona dolara, pokazuje da je Vašington „posvećen odbrani Japana najmodernijom opremom koju SAD poseduju“, rekla je za Si-En-En predstavnica ekspeditivnih snaga američkog Marinskog korpusa u Japanu Kerolajn Fut.

„To će biti kamen-temeljac zajedničkih snaga sa više zadataka koje poseduju unapređenu fleksibilnost u obavljanju zadataka i efikasnost bez presedana za borbu i uništavanje i vazdušnih i kopnenih pretnji“, istakla je Fut.

Americki marinci hvale svestranost F-35B, opisujući ga kao „jedinstvenu kombinaciju nevidljivosti, vrhunske radarske i senzorne tehnologije i sistema za elektronsko ratovanje, sa smrtonosnim sposobnostima lovca pete generacije, modernog bombardera i platformom vazdušne podrške u svim okolnostima i protiv svih pretnji“.

F-35 se, takođe, prodaje i proizvodi se u savezničkim zemljama SAD širom sveta, uključujući Japan, koji je prvi takav avion dobio u decembru.

Ova letelica je specifična po tome što može da poleće i sleće u vertikalnom položaju, pa može da operiše sa amfibijskih jurišnih brodova, a takođe zamenjuje AV-8B „Harier“.

Marinski korpus tvrdi da je raspoređivanje F-35 u Japanu deo fokusiranja administracije odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame na Aziju i da nije vezano ni za kakvu trenutnu posebnu situaciju.

Analitičari, međutim, smatraju da je prisustvo te letelice poruka sadašnjim i potencijalnim protivnicima SAD u tom regionu.

Karl Šuster, bivši operativni direktor Pacificke komande SAD, smatra da je to signal Severnoj Koreji i Kini, dok bezbednosni analitičar Kori Volas kaže da SAD time signaliziraju prioritet koji daju savezu sa Japanom u ovom periodu pojačanih tenzija.

Tenzije između Japana i Kine porasle su prošle godine zbog previranja u vezi sa kontrolom nad ostrvom na koje i jedna i druga zemlja polaže pravo u Istočnom kineskom moru, podseća Si-En-En.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar