SAD senatori traže istragu o američkom novcu na Balkanu

Grupa američkih senatora zatražila je od novoimenovanog državnog sekretara Reksa Tillersona da neodložno i detaljno istraži potrošnju američkog novca na Balkanu, a posebno se pominju Albanija i Makedonija.

„Tražimo neodložnu istragu o tome kako je američki novac trošen u Stejt departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) da bi se podržale levo orijentirane političke grupe i nametala ta opcija suverenim državama. Jedna od takvih grupa koja je primala novac preko USAID-a je Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji Džordž Soroš“, navedeno je u pismu šest senatora.

Kako je preneo sarajevski Dnevni avaz, među potpisnicima pisma je i nekadašnji republikanski kandidat za predsednika SAD Ted Kruz, Majk Li iz Jute, Džejms Inhof iz Oklahome, David Pardu iz Džordžije, Tom Tilis iz Severne Kalorine i senator Bil Kasidi iz Luzijane.

U pismu senatora državnom sekretaru Tillersonu, ističe se da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji „aktivno godinama intervenisale u politički život“ tih država, snažno podržavajući levo orijentirane stranke.

To, međutim, kako se navodi, nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, već naprotiv.

Senatori ističu da je u Albaniji zabeležen rast korupcije, šverca narkoticima i organiziranog kriminala.

„Tokom proteklih nekoliko meseci, izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država susretali su se samnom prenoseći mi razočaravajuće vesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. U njima su i izveštaji o tome kako diplomate favoriziraju svoje političke miljenike, novcima USAID-a se podržavaju ekstremni, a nekada i nasilnički politički aktivisti, te da američka vlada radi na marginalizaciji umerenih i konzervativnih lidera“, naveo je Li u saopštenju za javnost.

On je upozorio da su, na primjer, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju aktuelnog premijera Edija Ramu i daju mu potpunu kontrolu nad organima države za provođenje zakona.

Zanimljivo je i da su senatori već pisali ambasadorima SAD u Makedoniji i Albaniji i upozorili ih. No, navedeno je da odgovori koji su dolazili, posebno iz Makedonije, nisu bili od pomoći.

Senatori su upozorili da su slične primedbe primili i od drugih zvaničnika država Latinske Amerike i Afrike.

„Najštetnija posledica američkog mešanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, dovodi do ogorčenja kod mnogih građana tih zemalja koji tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD. Takve podele otvaraju prostor agresivnim oportunistima, poput Rusije, da se umešaju i stvaraju dodatnu štetu“, navedi se dalje u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.