U trendu

SAD: Severnokorejske raketne probe su „kontraproduktivne“

SEUL – Nedavna testiranja balističkih projektila Severne Koreje bila su „zabrinjavajuća i kontraproduktivna“ za napore da se umanje tenzije, a Pjongjang bi umesto takvih aktivnosti trebalo da se uključi u pregovore, poručio je danas specijalni američki izaslanik za Severnu Koreju.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa svojim južnokorejskim kolegom u Seulu, specijalni izaslanik Vašingtona Sung Kim potvrdio je da su SAD posvećene istraživanju „održive i suštinske diplomatije“ sa Severnom Korejom, prenosi Rojters.

„Naš cilj ostaje potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva. Zbog toga smatramo da je nedavna proba severnokorejske balističke rakete, još jedna od nekoliko u proteklih šest nedelja, zabrinjavajuća i kontraproduktivna za postizanje napretka ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu“, poručio je Kim.

Pjongjang je do sada odbacivao apele SAD optužujući Vašington i Seul da pričaju o diplomatiji dok podižu tenzije sopstvenim vojnim aktivnostima.

Pjongjang je prošlog četvrtka ocenio da je reakacija SAD na test balističke rakete lansirane sa podmornice preterana i poručio da je u pitanju odbrambeno oružje.

Severna Koreja je dovela u pitanje iskrenost ponuda za razgovore koje stižu iz Vašingtona, upozoravajući na posledice.

Lansiranjem severnokorejske balističke rakete sa podmornice prekršeno je više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ocenjuje se da predstavlja pretnju i za susede Severne Koreje i međunarodnu zajednicu, poručio specijalni izaslanik Vašingtona Sung Kim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.