U trendu

SAD spremne da konstruktivno rade sa Rusijom na implementaciji novog START-a

VAŠINGTON – Američka administracija ostaje spremna za konstruktivan rad sa ruskim vlastima na implementaciji novog Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju START, rekla je pomoćnica američkog sekretara u Birou za kontrolu naoružanja, verifikaciju i usklađenost Stejt departmenta Malori Stjuart.

Ona je naglasila da SAD žele da nastave da posmatraju kontrolu nuklearnog naoružanja kao sredstvo za jačanje saveznika i globalne bezbednosti, preneo je TAŠ.

„SAD su i dalje spremne da konstruktivno rade sa Rusijom kako bi u potpunosti sprovele novi START“, primetila je ona tokom događaja u vašingtonskom institutu Brukings, posvećenom odluci Moskve da suspenduje novi START ugovor.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da se Moskva ne protivi učešću zemalja NATO u diskusiji o START-u, ali da je „prosto smešno“ zamisliti američke vojnike u ruskim nuklearnim objektima.

„Pored svega ostalog, kada rade to što rade danas u Ukrajini, ja prosto ne mogu da zamislim da američki vojnici šetaju po našim nuklearnim objektima“, naglasio je Putin u intervjuu za televiziju Rosija-1, a preneo je Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.