U trendu

SAD: Stejt department zabrinut zbog zatvorske kazne za gradonačelnika Istanbula

VAŠINGTON – Američki Stejt department izražava „duboku uznemirenost i razočaranje“ zbog odluke turskog pravosuđa da gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua osudi na kaznu zatvora, izjavio je danas zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.

„Ova nepravedna kazna nije u skladu sa poštovanjem ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavinom prava. Ozbiljno nas brine podizanje optužnica protiv civilnog sektora, medija, političkih i poslovnih lidera koje turske vlasti lišavaju slobode“, rekao je Patel, prenosi Rojters.

Imamoglu, popularni politički rival turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, osuđen je na više od dve godine zatvora uz zabranu obavljanja političkih funkcija zbog navodnog vređanja članova državne izborne komisije.

Ovaj turski opozicionar je član najuticajnije opozicione stranke Republikanske narodne partije i smatra se ozbiljnim i snažnim protivkandidatom turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na predsedničkim izborima zakazanim za jun sledeće godine, navodi Rojters.

Pobeda Imamoglua u martu 2019. godine na izborima za gradonačelnika Istanbula poništena je nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsednika Erdogana prijavila nepravilnosti tokom izbornog procesa, ali na ponovljenim izborima u junu on je ponovo pobedio.

Njemu je suđeno zbog govora iz 2019. godine, posle anuliranja rezultata izbora, kada je poručio da je poništavanje legalnih izbornih rezultata „budalaština“.

Tužilaštvo je zbog toga zahtevalo maksimalnu kaznu zatvora od četiri godine jer je Imamoglu svojom izjavom „uvredio članove državne izborne komisije“.

Gradonačelnik Istanbula izjavio je danas da je zatvorska kazna koju mu je izrekao turski sud „politička i protivzakonita“.

Ekrem Imamoglu ima pravo žalbe na presudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.