U trendu

SAD su slale Ukrajini municiju skladištenu u Izraelu, tvrdi Njujork Tajms

NJUJORK – Vašington je poslao Ukrajini oko 300.000 projektila kalibra 155 milimetara iz skladišta koja se nalaze u Izraelu, što je prošle godine odobrio tadašnji premijer Izraela Jair Lapid, tvrdi Njujork Tajms.

Tvrdnje Njujork Tajmsa je potvrdio izraelski zvaničnik, kao i Lapidovu saglasnost sa tim transferom municije, iako Vašingtonu formalno nije potrebna saglasnost Jerusalima, prenosi Rojters.

Američka ambasada u Izraelu nije imala komentar, ukrajinska ambasada je saopštila da „ne zna ništa o tome“, dok je ruska ambasada odbila da komentariše ceo slučaj.

„Ova municija se nalazi pod ključem Izraela, ali Amerikancima nije potrebna dozvola za transfer. Municija je američko vlasništvo,“ izjavio je bivši šef Ministarstva odbrane Izraela i bivši general vazduhoplovstva David Elkana Ivri.

Izrael je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali je ostao delimično uzdržan po pitanju slanja pomoći Kijevu i odbio da direktno šalje oružje Ukrajini.

Jerusalim želi da očuva dobre odnose sa Moskvom zbog velike jevrejske manjine u Rusiji i koordinacije udara na mete u Siriji, u kojoj se nalazi i ruski garnizon.

Bivši premijer Lapid je glasno podržavao Ukrajinu, ali pitanje je da li će nova desničarska vlada Benjamina Netanjahua, koja je stupila na vlast 29. decembra prošle godine, nastaviti sa istom politikom.

Pentagon već decenijama skladišti municiju u Izraelu, a ona služi kao rezerva za Izrael u slučaju rata ili se šalje drugim američkim saveznicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.