SAD ukidaju vize kineskim zvaničnicima osumnjičenim za kršenje ljudskih prava

SAD su objavile danas novu listu kineskih zvaničnika kojima se neće davati vize za ulazak u zemlju, a nova zabrana odnosi se na sve koji su osumnjičeni za kršenje ljudskih prava.

Nove restrikcije odnose se na sve „zvaničnike kineske Komunističke partije uključene u takve represivne aktivnosti bez obzira gde se nalaze“, rekao je u saopštenju šef američke diplomatije Majk Pompeo.

On je govorio o represiji verske prakse, etničkih manjina, disidenata, aktivista za odbranu ljudskih prava, novinara, članova sindikata, aktivista civilnog društva ili mirnih demonstranata.

Članovi porodica pogodjenih zvaničnika takodje neće moći da dobiju vize za SAD.

Vašington je poslednjih meseci pojačao restrikcije oko viza za kineske zvaničnike ili studente.

Tako je američki Stejt department ukinuo vize za više od 1.000 kineskih studenata i istraživača osumnjičenih za špijunažu, zabranio ulazak u SAD kineskim zvaničnicima umešanim u kršenja ljudskih prava muslimana Ujgura i represiju u Hongkongu.

Stejt department takodje je drastično ograničio ulazak članova Komunističke partije Kine.

„Ova mera pokazuje rešenost američke vlade da smatra odgovornom Komunističku partiju Kine zbog njene rastuće represije nad kineskim narodom“, rekao je danas Majk Pompeo.

Pompeo je rekao da autoritarne kineske vodje uvode drakonske restrikcije za slobodu izražavanja, veroispovesti ili verovanja, udruživanja i prava na mirna okupljanja Kineza.

„SAD su jasno rekle da takve osobe koje krše ljudska prava nisu dobrodošle u našu zemlju“, dodao je Pompeo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.