U trendu

SAD uklonile pet ekstremistickih grupa sa liste terorista

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države uklonile su sa liste stranih terorističkih organizacija pet ekstremističkih grupa za koje veruju da više ne predstavljaju pretnju.

U obaveštenju Stejt departmenta navodi se da su te grupe uklonjene posle obavezne petogodišnje revizije, a Al Kaida je zadržana na spisku terorističkih organizacija.

„Naša revizija ovih pet organizacija označenih kao terorističke procenjuje da one više ne učestvuju u terorizmu ili terorističkim aktivnostima i da nemaju kapacitet i nameru da to čine“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi AP.

Sa liste su skinute Baskijska separatistička grupa ETA, japanski pokret Aum Šinrikijo, radikalna jevrejska grupa Kahane Kah i dve islamističke grupe koje su bile aktivne u Izraelu, na palestinskim teritorijama i Egiptu.

Ove organizacije nekad su se smatrale pretnjom i usmrtile su stotine ako ne i hiljade ljudi u Aziji, Evropi i na Bliskom istoku. Odluka je, kako ocenjuje AP, politički osetljiva za američku administraciju i zemlje u kojima su organizacije delovale i mogla bi da naiđe na kritiku.

Stejt department ističe da uklanjanje tih organizacija sa liste ne znači opravdavanje terorističkih dela u kojima su one učestvovale, već više predstavlja priznanje Egiptu, Izraelu, Japanu i Španiji za suzbijanje terorističke pretnje koje su one predstavljale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar