U trendu

SAD upozorile Kinu na posledice kršenja američkih sankcija Rusiji

NJU DELHI – Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je danas da će SAD nastaviti razgovore sa Kinom o ekonomskim pitanjima „u odgovarajućem trenutku“, ali da istovremeno upozoravaju Peking na posledice kršenja američkih sankcija Rusiji.
Na konferenciji za novinare uoči ministarskog sastanka G20 u Bangaloru u Indiji, Jelen je rekla da je komunikacija između SAD i Kine „važna za dobrobit celog sveta“, prenosi Rojters.

Agencija podseća da su neki angažmani između Vašingtona i Pekinga obustavljeni nakon obaranja navodnog kineskog špijunskog balona iznad SAD, a ovaj incident je na neodređeno vreme odložio ranije planirane posete Kini DŽenet Jelen i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Jelen je izjavila da nema nikakvih detalja o terminu svoje posete usredsređene na ekonomska i finansijska pitanja, ali je rekla da veruje da će se „razgovori nastaviti u odgovarajuće vreme“.
Komentarišući sankcije SAD prema Rusiji, zbog rata u Ukrajini, Jelen je ponovila upozorenja Vašingtona, „da bi pružanje materijalne podrške Rusiji ili pomoć u bilo kakvom izbegavanju sistemskih sankcija izazvalo veoma ozbiljnu zabrinutost SAD“.
„Mi ćemo svakako nastaviti da jasno stavljamo do znanja kineskoj vladi i kompanijama i bankama u njihovoj jurisdikciji, kakva su pravila u vezi sa našim sankcijama, kao i o ozbiljnim posledicama sa kojima bi se suočili ako ih krše“, rekla je amrička ministarka.
Jelen je izrazila nadu da će Kina sarađivati sa drugim zemljama koje žele da obezbede otplatu duga državama u teškoj ekonomskoj krizi, posebno Zambiji i Šri Lanki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.