U trendu

SAD uskratile vizu ruskom kosmonautu

MOSKVA – Američke vlasti uskratile su vizu ruskom kosmonautu Nakolaju Čubu koji je trebalo da se javi na obuku u svemirski centar Džonson američke agencije NASA, potvrdili su danas pouzdani izvori upoznati sa ovim slučajem.

„Američke vlasti uskratile su bez obrazloženja ulaznu vizu kosmonautu Roskosmosa Nakolaju Čubu koji je trebalo da se javi na obuku za let u kosmos koji je planiran za proleće 2023. godine. On je nameravao da ode u SAD kako bi učestvovao u obuci u Svemirskom centru Džonson“, izjavio je za TAS S izvor upoznat sa ovim slučajem, ali izveštač ruske agencije nije dobio i zvaničnu potvrdu te informacije iz Roskosmosa.

Obučavanje stranih kosmonauta u ruskom trenažnom Centru Jurij Gagarin i u Svemirskom centru Džonson u SAD su rutinske aktivnosti u kojima se ruski i američki astronauti upoznaju sa specifičnostima uzajamnih svemirskih programa i treniraju za boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Nikolaj Čub je član pomocnog tima kosmonauta za let IŠ Ekspedišn 68 koji bi u septembru ove godine trebalo da poleti u orbitalnu stanicu raketom Sojuz MS-22, ali je i član glavne posade koja bi trebalo da poleti sa Zemlje u proleće 2023. godine raketom Sojuz MS-23.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar