U trendu

SAD uvele nove sankcije ruskim institucijama i eliti

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden objavio je u Beloj kući da su SAD uvele novu rundu sankcija Rusiji, zbog poteza u istočnoj Ukrajini, i naglasio da je cilj da se ruskim vlastima onemogući pristup zapadnim finansijama.

„Odsekli smo rusku vladu od zapadnog finansiranja“, rekao je Bajden, prenosi BBC.

Ovaj potez američke administracije uključuje sankcije na ruski spoljni dug, što znači da Moskva više ne može da prikuplja novac za svoje državno finansiranje od zapadnih finansijskih institucija.

SAD merama kažnjavaju i visokorangiranu „elitu“ iz Rusije.

„Oni dele koruptivne dobitke politike Kremlja, a trebalo bi da dele i patnju“, poručio je Bajden.

SAD su između ostalih uvele sankcije direktoru Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandru Bortnikovu i njegovom sinu Denisu, prvom zameniku šefa kabineta u Kremlju Sergeju Kirilenku i njegovom sinu Vladimiru, glavnom izvršnom direktoru Promsvjazbanke (PMB) Petru Fradkovu, kao i njihovim rođacima, saopštila je američka administracija, prenosi TAS S.

Sanakcije koje se odnose na PMB uključuju i 17 njenih filijala, među kojima su finansijska i tehnološka preduzeća.

Pod novim sankcijama su i Ruska Centralna banka, Ministarstvo finansija i ruski Fond nacionalni fond (NVF), prema Ministarstvu finansija SAD, naveo je TAS S.

SAD su već zabranile američkim kompanijama da posluju sa ukrajinskim regionima Donjecka i Luganska pod kontrolom pobunjenika, ali malo kompanija to radi.

Velika Britanija i Evropska unija takođe su u utorak najavile nove sankcije ruskim bankama i pojedincima

Do ovih poteza dolazi nakon što je predsednik Vladimira Putin priznao samostalnost samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Zapadne nacije u velikoj meri vide ove poteze kao izgovor za širu invaziju, a Putin je u ponedeljak naredio vojnicima u otcepljenim regionima Donjecka i Luganska da „čuvaju mir“ – što je koji su SAD nazvale „besmislicom“.

„Kao odgovor na to, počeću da uvodim sankcije, mnogo oštrije od koraka koje smo mi i naši saveznici preduzeli 2014. godine. Ako Rusija nastavi ovu invaziju, spremni smo da idemo i dalje“, istakao je Bajden, prenosi CNN.

Američki predsednik je rekao da Putinov potez najavljuje da Rusija namerava da, kako je naveo, „prisvoji veliki deo Ukrajine“.

„Putin je ovlastio ruske snage da se rasporede u tim regionima. Danas (u utorak) je tvrdio da se ti regioni zapravo prostiru dublje od dve oblasti koje je priznao. On pronalazi izgovor da silom zauzme više teritorije i po mom mišljenju, ako je sudeći po njegovom govoru u ponedeljak, da ide mnogo dalje. Ovo je početak ruska invazija na Ukrajinu“, rekao je Bajden.

Satelitski snimci u protekla 24 sata pokazuju nekoliko novih trupa i raspoređivanje opreme u zapadnoj Rusiji i više od 100 vozila na aerodromu u Belorusiji u blizini granice sa Ukrajinom, saopštila je američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maksar, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.