SAD uvele sankcije ruskom Rosnjeftu zbog podrške Maduru

VAŠINGTON – SAD su uvele sankcije ogranku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft zbog pružanja pomoći Venecueli da zaobiđe embargo na naftu.

Sankcije protiv filijale Rosnjefta „Rosnjeft trejding S.A.“ i njenog predsednika Didijea Kazamira deo su diplomatske i ekonomske kampanje Trampove administracije da se s vlasti smeni predsednik Venecuele Nikolas Maduro, prenosi Glas Amerike.

Venecuela je uz pomoć Rosnjeft trejdinga uspela da izveze stotine hiljada barela nafte prošle godine uprkos sankcijama koje je Vašington prošle godine uveo naftnoj industriji u toj zemlji.

„Danas smo uveli sankcije ruskoj naftnoj kompaniji „Rosnjeft trejding S.A. i time prekinuli Madurovu glavnu pomoc za izbegavanje naših sankcija uvedenih naftnom sektoru Venecuele. Oni koji podržavaju korupmirani režim i omogucavaju mu da vrši represiju nad Venecuelancima ce odgovarati za svoje poteze“, rekao je u utorak americki državni sekretar Majk Pompeo.

Sankcije protiv ruske kompanije i njenog predsednika znače da ce im biti zamrznuta bilo koja imovina koju imaju u Americi ili koju kontrolišu američke finansijske institucije.

Takođe, oni koji posluju sa njima mogli bi da budu suočeni sa američkim sankcijama, rekli su novinarima visoki zvaničnici Trampove administracije i dodali da se ne očekuje da će sankcije značajno uticati na globalne cene nafte.

Zvaničnici su naveli da je predsednik Donald Tramp odobrio sankcije, a da je u prošlosti razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o američkom protivljenju podršci koju Moskva pruža Madurovom režimu.

Sjedinjene Države i još oko 60 zemalja za privremenog predsednika Venecuele priznaju opozicionog lidera Huana Gvaida, podseća Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.