U trendu

SAD vraćaju Iraku ukradene drevne artefakte

BAGDAD – Sjedinjene Američke Države vraćaju Iraku više od 17.000 drevnih artefakta, opljačkanuh i prokrijumčarenih iz Iraka nakon američke invazije 2003. godine, a među njima je i ploča stara 3.500 godina koja nosi deo Epa o Gilgamešu, saopštilo je danas
Ministarstvo kulture Iraka.

Navedeno je da su američke vlasti koje rade na pronalaženju artefakta nedavno postigle sporazum sa Bagdadom o vraćanju predmeta oduzetih od trgovaca i muzeja, piše Rojters.

„Vlada SAD zaplenila je neke artefakte i poslala ih u ambasadu Iraka. Ploča sa Gilgamešom je važna ploča i biće vraćena u Irak u narednih mesec dana nakon što se završe pravni postupci“, rekao je ministar kulture Hasan Nadim.

Američke vlasti zaplenile su ploču sa Gilgamešom 2019. godine nakon što je prokrijumčarena i prodata na aukciji, trgovcu umetnosti u Oklahomi i kasnije bila izložena u muzeju u Vašingtonu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ep o Gilgamešu je priča stara 3.500 godina koja se smatra jednim od prvih svetskih dela književnosti.

Nakon 2014. godine, Islamska država, koja je propovedala netolerantno i ekstremističko tumačenje islama, izvršila je racije i uništila istorijske lokacije, koristeći plen za finansiranje svojih operacija kroz krijumčarsku mrežu koja se proteže preko Bliskog istoka i šire.

Uz pomoć međunarodnih agencija, vlasti Iraka pokušavaju da pronađu, vrate i sačuvaju svoje arheološke artefakte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.