U trendu

SAD vrši procenu Rusije i Kine, pomeren „časovnik sudnjeg dana“

Obaveštajne agencije SAD i Strateška komanda Pentagona rade nove procene o tome da li bi rusko i kinesko vođstvo moglo da nastavi rad nakon nuklearnog udara, uprkos tome što Donald Tramp želi da poboljša veze s tim državama, javlja Blumberg.

Nova studija, koju je Kongres SAD naručio pre nego što je Tramp zauzeo položaj predsednika, dobila je dvopartijsku podršku od predstavnika Kongresa, koji su zabrinuti „zbog povećane smelosti kineske vojske i nedostatka poverenja prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu“.

Dok se Tramp sa jedne strane obavezao da umnogome pojača i proširi nuklearni arsenal SAD, sa druge strane je predvideo da će moći da sklapa dogovore sa Putinom, od kojih bi neki mogli da se tiču smanjenja ruskog nuklearnog arsenala u zamenu za podizanje sankcija. Dvojica predsednika razgovala su, inače, oko sat vremena prekjuče.

Strateška komanda SAD (koja bi isplanirala i izvršila nuklearne udare) proceniće sposobnosti dveju nuklearnih sila nakon napada. Obavezan je izveštaj o ruskoj i kineskoj sposobnosi da održe vođstvo, kontrolu i kontinuitet vladinih programa.

Izveštaj će sadržati lokaciju i opise podzemnih i nadzemnih postrojenja važnih za političko i vojno vođstvo i lokaciju s koje se očekuje da će funkcionisati tokom krize i ratnog stanja.

Strateškoj komandi je naloženo da pruži detaljan opis kako će pomenuti faktori uticati na spremnost za nuklearni rat SAD.

Vlada SAD sredinom 2020. planira modernizaciju trijade vazdušnog, kopnenog i pomorskog naoružanja za koju se očekuje da košta i do trilion dolara. Planove je odobrio predsednik Barak Obama.

„SAD moraju pojačati i proširiti svoje nuklearne sposobnosti dok se svet ne opameti u vezi s nuklearnim naoružanjem“, napisao je Tramp na Tviteru 22. decembra prošle godine, dodajući ubrzo nakon toga da je spreman na trku u naoružanju, gde očekuje da će sve protivnike pobediti.

Usled ovih dešavanja, takozvani „časovnik sudnjeg dana“ pomeren je na dva minuta do ponoći, gde ponoć signalizira moguću globalnu katastrofu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.