U trendu

SAD zabranile prenošenje elektronskih uredjaja na letovima iz osam država

Sjedinjene Američke Države uvele su privremenu zabranu prenošenja elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu na letovima iz osam država pretežno sa Bliskog istoka i severa Afrike, koja je danas stupila na snagu.

Putnicima na odredjenim letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije dozvoljeno prenošenje laptopova, ajpadova (iPad), kamera i dugih elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu.

Razlog zabrane prenošenja uredjaja još nije saopšten, a američki bezbednosni zvaničnici nisu želeli da komentarišu. Zabrana je objavljena u ponedeljak u saopštenjima Jordanske kraljevske aviokompanije (Royal Jordanian Airline) i državne novinske agencije Saudijske Arabije.

Jedan američki zvaničnik rekao je agenciji AP da se zabrana odnosi na direktne letove sa 10 medjunarodnih aerodroma iz osam zemalja u SAD.

Jordanska kraljevska aviokompanija je navela da se zabrana ne odnosi na mobilne telefonske aparate i medicinske uredjaje, a sve ostalo treba da se upakuje u prijavljeni prtljag.

Aviokompanija dodaje da se zabrana prenošenja elektronskih uredjaja odnosi na letove iz Jordana ka Njujorku, Čikagu, Detroitu i Montrealu. U saopštenju saudijske agencije je navedeno da se zabrana odnosi na letove iz Rijada i Džede.

Zabrana je stupila na snagu uoči sutrašnjeg sastanka koalicije predvodjene SAD u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Vašingtonu. Očekuje se da će visoki arapski zvaničnici prisustvovati sastanku u Stejt departmentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.