SAD zabranjuju letove za Kubu

VAŠINGTON – Američka administracija zabraniće od decembra sve letove za Kubu, osim za Havanu, što je poslednji korak koji će smanjiti efekte napora bivšeg predsednika Baraka Obame za poboljšanje odnosa između dve zemlje, javlja AP.

Pristalice ovog poteza navode da će on smanjiti priliv novca kubanskoj vladi čime će navodno biti smanjena represija nad Kubancima i podrška venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru, koga SAD žele da zbace.

Protivnici zabrane letenja smatraju da će to samo otežati Amerikancima kubanskog porekla posete porodicama koje žive izvan glavnog grada, a da uticaj na vladu u Havani neće biti veliki.

Novom odlukom zabranjuju se letovi kompanija Ameriken erlajns i DžetBlu za Santa Klaru u centralnom delu Kube, i istočne gradove Olgin, Kamagej, kao i za letovalište Varadero i grad Santijago na istoku zemlje.

„Ovaj potez će sprečiti Kastrov režim da profitira od američkog vazdušnog saobraćaja i da koristi prihod da bi sprovodio represiju nad kubanskim narodom“, napisao je američki državni sekretar Majk Pompeo na Tviteru.

Raul Kastro se prošle godine povukao sa mesta predsednika, ali je ostao lider Komunističke partije Kube.

Drugi navodni razlog za zabranu letova je da se spreče turističke posete Amerikanaca Kubi, koje su zabranjene zakonom, ali nije jasno koliko ljudi putuje u tu zemlju u turističke svrhe, navodi AP.

„Željan da kazni nesalomivi otpor Kube, imperijalizam zabranjuje regularne letove za različite kubanske gradove, Nije im bitno da li utiču na porodične odnose ili skromne novčanike Kubanaca u obe zemlje. Naš odgovor se neće promeniti“, napisao je na Tviteru kubanski ministar za odnose sa SAD Karlos F. de Kasio.

Zabranom nisu obuhvaćeni čarter letovi van Havae, ali su oni skuplji i manje zgodni.

Preostala legalna opcija je let za Havanu, a zatim put kopnom koji može da traje od osam do 12 sati lošim i nesigurnim putevima Kube.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.