U trendu

SAD: Zastiticemo Svedsku i Finsku

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su uverene da mogu da reše sve bezbednosne probleme koje bi Švedska i Finska mogle imati u periodu između podnošenja zahteva za članstvo u NATO-u i prijema u tu organizaciju, saopštila je Bela kuća.

„Uvereni smo da bismo mogli da pronađemo načine da rešimo sve probleme koje bi bilo koja od ove dve zemlje mogla imati u periodu između zahteva za članstvo u NATO-u i formalnog pristupa ovoj organizaciji“, rekla je portparol Bele kuće Džen Psaki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Švedska i Finska su zabrinute da tokom procesa prijave, koji može potrajati i godinu dana, jer je potrebna saglasnost svih trideset članica NATO-a, ne bi mogle da se odbrane od eventualnih pokušaja Rusije da ugrozi njihovu bezbednost.

Očekuje se da će i Švedska i Finska ovog meseca doneti odluku o tome da li će podneti zahtev za ulazak u NATO, navodi Rojters.

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde izjavila je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u sredu da je dobila bezbednosna uveravanja, ali nije iznela nikakve detalje.

Švedski ministar odbrane saopštio je prošlog meseca da bi prijava za članstvo u NATO-u mogla da izazove brojne odgovore Rusije, uključujući sajber napade i hibridne mere – kao što su propagandne kampanje – usmerene na podrivanje bezbednosti Švedske, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar