U trendu

Šalenberg: Austrija ostaje pri svom „ne“ nuklearnoj energij

BEČ – Povodom međunarodnog dana sećanja na nuklearnu katastrofu u Černobilju, ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je da njegova zemlja ostaje pri svom protivljenju nuklearnoj energiji.

„Zastrašujuće je da 35 godina posle katastrofe u Černobilju u mnogim zemljama i dalje veruju u navodne prednosti nuklearne energije. Nesreće kao što je bila ta, pokazuju svetu jasno da nuklearne elektrane nisu niti 100 odsto sigurne, niti održive“, podvukao je Šalenberg u saopštenju.

Nuklearna energija, prema njegovim rečima, ne sme dobiti nikakvu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Austrija želi da do 2030. proizvodnju struje potpuno osloni na obnovljive izvore i da do 2040. postane klima neutralna, naglasio je Šalenberg.

Uz to, dodaje, namerava da dokaže da je u 21.veku moguće sa obnovljivim izvorima energije osigurati povoljno i održivo snabdevanje, bez opasnosti po društvo i životnu sredinu.

„Moramo rizičnu i skupu nuklearnu energiju ostaviti prošlosti“, rekao je Šalenberg.

On je istakao i da nesreća u Černobilju 1986. i u Fukušimi 2011. pokazuju da, i pored međunarodnih bezbednosnih standarda i tehnološkoh napretka, postoje značajni rizici u korišćenju nuklearne energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.