U trendu

Å alenberg najavio ostavku kada OVP izabere lidera

BEČ – Austrijski kancelar Aleksander Å alenberg najavio je da će podneti ostavku čim Narodna partija (OVP), čiji je član, bude izabala novog lidera.

On je svoju ostavku najavio nakon što je lider OVP Sebastijan Kurc objavio da se povlači iz politike.

Å alenberg je rekao da će, čim stranka izabere novog lidera, svoj poloÅŸaj Å¡efa vlade prepustiti budućem Å¡efu OVP.

„Čvrsto verujem da bi obe te pozicije, funkciju Å¡efa vlade i lidera partije koja ima najviÅ¡e glasova, trebalo ponovo da obavlja jedna ista osoba“, naveo je Å alenberg u saopÅ¡tenju.

Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim unutar stranke bude utvrđen šustinski kurs, dodao je on. Pred povlačenje Kurca sa svih funkcija najavljeno je da bi na čelu stranke mogao da ga zameni Karl Nehamer, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Inače Šalenberg je 11. oktobra poloşio zakletvu za kancelara, nakon što je Kurc, zbog istrage vezane za korupciju i mito, morao da podnese ostavku na tu funkciju.

Time Å alenberg ulazi u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim staÅŸom od svega 52 dana.

PredsedniÅ¡tvo OVP sutra će odrÅŸati sastanak, na kojem će Kurc i zvanično podneti ostavku na mestu lidera stranke, a potom i imenovan novi Å¡ef.

Inače, od samog dolaska na mesto kancelara Šalenberg je smatran licem koje će da samo čuva mesto za Kurca, koji je, iako je to negirao, jedno vreme planirao povratak posle okončanja istrage protiv njega.

Nakon najnovijih dešavanja, sve su glasniji zahtevi opozicije za prevremenim izborima, te se sada mora sačekati reakcija Zelenih, koalicionog partnera OVP, na novog kancelara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.