U trendu

Šalenberg najavio ostavku kada OVP izabere lidera

BEČ – Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će podneti ostavku čim Narodna partija (OVP), čiji je član, bude izabala novog lidera.

On je svoju ostavku najavio nakon što je lider OVP Sebastijan Kurc objavio da se povlači iz politike.

Šalenberg je rekao da će, čim stranka izabere novog lidera, svoj položaj šefa vlade prepustiti budućem šefu OVP.

„Čvrsto verujem da bi obe te pozicije, funkciju šefa vlade i lidera partije koja ima najviše glasova, trebalo ponovo da obavlja jedna ista osoba“, naveo je Šalenberg u saopštenju.

Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim unutar stranke bude utvrđen šustinski kurs, dodao je on. Pred povlačenje Kurca sa svih funkcija najavljeno je da bi na čelu stranke mogao da ga zameni Karl Nehamer, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Inače Šalenberg je 11. oktobra položio zakletvu za kancelara, nakon što je Kurc, zbog istrage vezane za korupciju i mito, morao da podnese ostavku na tu funkciju.

Time Šalenberg ulazi u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim stažom od svega 52 dana.

Predsedništvo OVP sutra će održati sastanak, na kojem će Kurc i zvanično podneti ostavku na mestu lidera stranke, a potom i imenovan novi šef.

Inače, od samog dolaska na mesto kancelara Šalenberg je smatran licem koje će da samo čuva mesto za Kurca, koji je, iako je to negirao, jedno vreme planirao povratak posle okončanja istrage protiv njega.

Nakon najnovijih dešavanja, sve su glasniji zahtevi opozicije za prevremenim izborima, te se sada mora sačekati reakcija Zelenih, koalicionog partnera OVP, na novog kancelara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar