U trendu

Šalenberg: Sankcije protiv supersile – pocetak nove ere

BRISEL – Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je da je EU pokazala veliko jedinstvo odlukom o masivnim sankcijama protiv jedne nuklearne sile, nešto što do sada nije viđeno.

„Ovo su dalekosežne sankcije, kojima reagujemo na to da je Rusija izabrala put nasilja i rata i sebe sama međunarodno izolovala. Reagujemo izolacijom Vladimira Putina i njegovog sistema od ekonomskog sveta“, objasnio je Šalenberg.

On je istakao da je za tri dana usvojeno dva paketa masivnih sankcija, a to da je EU ozbiljna najbolje pokazuje činjenica da se sankcije odnose i na šefa ruske države i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Prema njegovim rečima njihovi računi u EU će biti zamrznuti, ali neće postojati zabrana ulaska u Uniju, kako se ne bi isključile mogućnosti za pregovore ukoliko se za to ukaže prilika.

„Ovo je jedinstven slučaj da se sankcije uvode jednoj nuklearnoj sili. To jasno pokazuje koliko smo jedinstveni, i da nije prihvatljivo da jedna država misli da može da napadne sueverenog suseda. Ovo je početak jedne nove ere“, podvukao je Šalenberg.

Ukazao je da su predmet sankcija i svi poslanici ruske Dume.

On je uveren da će 24.februar 2022.ući u istoriju kao tužan dan, koji je uveo Evropu u novu eru, eru ledenog doba sa Rusijom.

Šalenberg je kazao da još nisu iskorišćene sve mogućnosti sankcija, jer se mora poći od toga da Rusija može preduzeti dalje korake.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.