U trendu

Saliven i Jang razgovarali o regionalnoj bezbednosti

VAŠINGTON – Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena razgovarao je danas telefonom sa najvišim kineskim diplomatom Jang Đečijem o regionalnoj bezbednosti i neširenju, saopštila je Bela kuća.

Bajden putuje u Aziju od 20. do 24. maja gde će posetiti Južnu Koreju i Japan.

Ovo putovanje američkog predsednika ima za cilj jačanje veza u indo-pacifičkom regionu sa saveznicima i partnerima suočenim sa sve većom konkurencijom između SAD i Kine, prenosi Rojters.

Salivan i Jang su takođe razgovarali o ratu Rusije protiv Ukrajine i konkretnim pitanjima u američko-kineskim odnosima, navodi se u kratkom saopštenju Bele kuće bez dodatnih detalja.

Kina, koja je nedeljama pre ruske invazije najavila partnerstvo „bez ograničenja“ sa Moskvom, odbila je da osudi ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je kritikovala sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

Visoki američki zvaničnici, međutim, ni nakon gotovo tri meseca rata priznaju da nisu primetili da Kina otvoreno pruža vojnu i ekonomsku podršku Rusiji, što je, kažu, dobrodošao razvoj situacije u inače napetim odnosima SAD i Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar