U trendu

Saliven: Ukoliko Kina krene da pruža oružanu pomoć Rusiji to će je koštati

VAŠINGTON – Kina nije krenula da pruža oružanu pomoć koja bi pomogla Rusiji u njenom napadu na Ukrajinu, a SAD su iza zatvorenih vrata jasno stavile do znanja da bi, ukolko bi se to deslilo, takav potez imao ozbiljne posledice, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

„Peking će morati da donese sopstvene odluke o tome kako će postupiti, da li će pružiti vojnu pomoć, ali ako ode tim putem, to će Kinu koštati“, rekao je Saliven u intervjuu za Si-En-En (CNN), preneo je Rojters.

Kina nije krenula da pruža tu pomoć, ali Peking nije sklonio tu opciju sa stola, kazao je Saliven u odvojenom intervjuu za Ej-Bi-Si (ABC).

Američki zvaničnici upozorili su svoje kineske kolege iza zatvorenih vrata o tome koliko bi to moglo da je košta, istakao je on.

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je ranije danas da postoji mogućnost da Kina pošalje oružanu pomoć Rusiji.

„Sigurni smo da kinesko vođstvo razmatra da obezbedi Rusiji oružje“, rekao je Berns za Si-Bi-Es njuz.

On je naglasio da Kina još nije donela odluku da pošalje oružje Rusiji i objasnio odakle odluka Bajdenove administracije da ovu obaveštajnu informaciju učini javnom.

„Ne vidimo da je konačna odluka još doneta i ne vidimo dokaze o stvarnim isporukama oružja. I zbog toga su, smatram, sekretar Entoni Blinken i predsednik Bajden mislili da je važno da jasno navedu kakve bi bile posledice“, dodao je direktor CIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)