U trendu

Saliven upozorio Kinu da ce biti izolovana ako pomogne Rusi

RIM – Američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven upozorio je Kinu da će biti izolovana ukoliko bude podržavala Rusiju u agresiji na Ukrajinu.

On je visokom kineskom diplomati Jangu Đičiju preneo da bi Peking mogao da se suoči sa ekonomskim kaznama i globalnom izolacijom ako pomogne Rusiji, preneo je Rojters.

Na višečasovnom sastanku u Rimu predstavnici SAD su saveznicima iz NATO i nekim azijskim zemaljama poručili da je Kina dala signal da je voljna da pomogne vojno i ekonomski Rusiji u ratu, tvrde dvojica američkih diplomata.

„Ovo je stvarno, ima posledice i uznemirujuće je“, kazao je jedan od zvaničnika.

Nakon završetka sastanka Bela kuća je izdala kratko saopštenje, navodeći da je Saliven izneo „niz pitanja o američko-kineskim odnosima, uz značajan razgovor o ruskom ratu protiv Ukrajine“.

„Sagovornici su naglasili da je od važnosti da se održe otvorene komunikacione linije između SAD i Kine“, navodi se u saopštenju.

Kineske kompanije koje budu prkosile američkim sankcijama o izvozu u Rusiju bi mogle da ostanu bez američke opreme i softvera potrebnih za proizvodnju, kazala je ministarka trgovine SAD Đina Raimondo prošle nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.