U trendu

Salkić optužio Srbiju da remetilački faktor na Balkanu

SARAJEVO – Potpredsednik Republike Srpske iz reda Bošnjaka Ramiz Salkić optužio je danas Srbiju da je, kako tvrdi, „ključni remetilački faktor na Balkanu“ i da „njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost“.

„Separatistička politika koju sprovodi Milorad Dodik osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je da prikažu Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju“, tvrdi Salkić, prenela je Fena.

Prema njegovim rečima, „ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti“.

“ Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih. Srbija, kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu presuđena da nije sprečila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima“, rekaoje Salkić i dodao:

„To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti. ‘Srpski svet’ kao terminološka zamena za ‘veliku Srbiju’ danas se implementira u ovom entitetu“.

Prema saopštenju, prenosi Fena, zajednički nastavni planovi i programi, Dan srpske zastave, zakon o ćirilici i jeziku srpskog naroda, iskazan interes da se zajedno obilježava Dan Republike Srpske i Srbije očiti su primeri „mirnodopske agresije, ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti“.

„Građani Bosne i Hercegovine treba da budu svesni toga u situaciji kada je funkcioniranje države ugroženo od separatista i njihovih inostranih mentora“, navodi se u saopštenju, povodom današnje tradicionalne posete Veljači i Srebrenici u organizaciji „Koordinacionog odbora temeljnih borackih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.