U trendu

Samit Amerika bez lidera nekih zemalja L. Amerike

LOS ANĐELES – Bela kuća je danas umanjila značaj nedolaska nekih latinoameričkih lidera na Samit Amerika u Los Anđelesu.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Salivan rekao je novinarima tokom leta u Los Anđeles u predsedničkom avionu Er Fors 1 da se, suštinski, posao i dalje nesmetano obavlja, prenosi Rojters.

Ovaj regionalni samit koji je organizovao Vašington obeležilo je neslaganje oko liste zemalja pozvanih da učestvuju, a američku agendu samita je narušio delimican bojkot lidera nekih latinoameričkih zemalja nezadovoljinih odlukom Bele kuće da na samit ne pozove predstavnike Kube, Venecuele i Nikaragve.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik američke administracije izjavio je da predsednik Džozef Bajden nudi latinoameričkim zemljama alternativu rastućem uticaju Kine, a koja zahteva povećan uticaj SAD, ukljucujući veće američke investicije, jačanje linija snabdevanja i unapređenje postojećih trgovinskih sporazuma, preneo je ranije Rojters.

„Činjenica da neki lideri ne dolaze je u svakom slučaju odraz njihovog ličnog izbora. Ali ovakve osobenjačke odluke ne bih komentarisao na ovaj ili onaj način“, rekao je Saliven.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.