U trendu

Samit EU-Kina pod senkom stava Pekinga o ratu u Ukrajini

BRISEL – EU i Kina održaće sutra bilateralni samit, a u razgovorima putem video linka učestvovaće predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, šef diplomatije EU Žosep Borelj, odnosno predsednik i premijer Kine, Si Đinping i Li Kećijang.

Ovaj, 23. samit EU i Kine, odrzaće se u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, a nakon poziva Brisela Pekingu da se uzdrži od podrske Moskvi.

Očekuje se da će lideri EU i Kine razmotriti sveobuhvatnu bilateralnu agendu EU-Kine, uključujući trgovinske i investicione odnose, klimatske akcije, digitalna pitanja, ljudska prava, ekonomski oporavak nakon pandemije, kao i regionalna pitanja.

Pred sutrašnje razgovore, iz Evropskog parlamenta su poručili da je “dvosmislen” stav Kine o ratu u Ukrajini zabrinjavajući i da EU treba da ga ”pažljivo proceni i usvoji strateški odgovor na kinesku projekciju moći i uticaja”.

”Prepoznajemo strateški značaj odnosa EU i Kine. Međutim, svaka kineska podrška Rusiji mora imati posledice po odnose EU i Kine. EU bi stoga trebalo da pozove Kinu da koristi svoj uticaj konstruktivno i odgovorno.”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

U EP podsećaju da je prošlo godinu dana otkako je Kina uvela sankcije entitetima i pojedincima EU, uključujući poslanike u Evropskom parlamentu, i pozivaju EU zvanicnike da u razgovorima sa kineskim liderima insistiraju na ukidanju ovih mera.

U EP nagkašavaju da EU treba da ostane čvrsta u dijalogu sa Pekingom po pitanju ljudskih prava i održi odlučnost i jedinstvo u odbrani EU vrednosti i principa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar