U trendu

Samit G20: Donacije i jeftinije vakcine siromašnima

RIM – Moramo vakcinisati ceo svet i učiniti to što pre, rekao je italijanski premijer Mario Dragi na otvaranju svetskog samita o zdravlju koji je danas počeo u Rimu, izveštava agencija Ansa.

Na samitu će online učestvovati lideri najrazvijenih zemalja na svetu, članica grupe G20.

Prema rečima italijanskog premijera pandemija kovida19 ukazala je na nezamenjivu ulogu međunarodne saradnje sada i još više u budućnosti.

„Moramo utvrditi šta nije funkcionisalo u toku borbe protiv sadašnje pandemije kovida19 da bi se bolje pripremili za buduće pandemije“, istakao je Dragi.

Na svetskom zdravstvenom samitu učestvuje i to lično predsednica Evropske Komišije Ursula Von der Lajen, koja je kazala da je cilj samita staviti pandemiju pod kontrulu svugde, osigurati da vakcina stigne u sve delove sveta putem izvoza leka ali i razmenom proizvodnog lanca.

Ona je najavila da će Evropa donirati najmanje 100 miliona doza vakcina siromašnijim zemljama do kraja godine.

Evropska unija trebalo bi tokom Samita da potvrdi da će uspostaviti tri proizvodna pogona za proizvodnju u Africi, koja se suočava sa velim nedostatkom vakcina, rekao je jedan zvaničnik EU za Rojters.

Zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan je saopštio i da će proizvođači lekova, uključujući Fajzer i Biontek, najaviti veće količine jeftinih KOVID-19 vakcina siromašnim zemljama kako bi pokušali da isprave globalnu neravnotežu.

Skupu će se danas obratiti više lidera, uključujući predsednike Kine, Indije, Francuske i Južne Afrike zajedno sa šefovima više međuarodnih organizacija .

Planirano je da govor održe i milijarder i osnivač kompanije Majkrosoft Bill Gejts i brojni zdravstveni stručnjaci, a američki predsednik Džo Bajden nije naveden među govornicima, saopštili su organizatori.

Administracija Bajdena ranije je u maju podržala pozive mnogih zemalja u razvoju za odricanje od patenata za KOVID-19 vakcine, kako bi se pojačala proizvodnja i omogućila pravednija distribucija širom sveta.

Međutim, nacrt završne deklaracije današnjeg Samita, u koju je Rojters imao uvid, ne pominje takav mehanizam, koji su osporavale neke evropske države, koje su umesto toga tražile uklanjanje američkih trgovinskih barijera koje smatraju glavnim krivcem za sprečavanje povećanja proizvodnje vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.