U trendu

Samit G20: Optimizam u senci konflikata

BUENOS AJRES – Dvodnevni Samit 20 najrazvijenijih zemalja sveta počeo je juče u Buenos Ajresu, a na stolu su brojne teme – od problema svetske trgovine, do klimatskih promena.

Na samom pocetku samita sklopljeni su prvi ekonomski dogovori, a zbog bezbednosti i protesta antiglobalista, argentinske vlasti su pozvale građane prestonice da, ako mogu, napuste grad do nedelje.

Oprezan optimizam na pocetku najnapetijeg samita 20 zemalja, koje cine 80 odsto svetskog bruto proizvoda. O zapošljavanju u eri digitalizacije, globalnom razvoju, smanjenju siromaštva, klimatskim pitanjima raspravlja se u senci americko-kineskog trgovinskog rata i rusko-ukrajinskog sukoba u Azovskom moru.

„Želim da na samitu G20 svetski lideri pokažu spremnost da zajedno rade u korist svih ljudi. Jer u svetu ekonomske nejednakosti, nejednakost i nepravda rastu, umesto da se smanjuju“, kaže predsednik Argentine Maurisio Makri, prenosi RTS.

Vec u prvim satima 10. samita G20 – Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko potpisali su novi NAFTA trgovinski sporazum. Svojom politikom po principu „Amerika na prvom mestu“, predsednik Donald Tramp razljutio je i saveznike i rivale.

„Kina želi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama – i otvoren sam za to. Ali sviđa mi se postojeći ugovor, jer u Ameriku iz Kine ulaze milijarde dolara, od carina i taksi“, istice americki predsednik Donald Tramp.

U Buenos Ajresu ne manjka izneverenih ocekivanja zbog najavljenog, pa otkazanog susreta ruskog i americkog predsednika, zbog Ukrajine.

„To je posledica tvitovanja u stilu Donalda Trampa, a to ne pomaže rešavanju svetskih problema. Nema ljubavi na silu! Ako situacija u Americi, pritisci rusofoba, poput Ukrajine i sponzora sprece americkog predsednika da ima normalne odnose sa Rusijom – cekacemo na novu priliku“, napominje ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Skup „velike dvadesetorke“ pocinje i u nesporazumima u protokolu i prevodima, diplomatskim testom za saudijskog princa Muhameda bin Salmana, kašnjenjem nemacke kancelarke Angele Merkel, pozivima da se okoncaju ekonomski ratovi.

„Osim o trgovinskim ratovima, hajde da razgovaramo i o Siriji, Jemenu, agresiji na Ukrajinu. Za neke probleme treba nam samo dobra volja“, istice predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Za sada, volje ne manjka antiglobalistima, kojima ipak nece biti lako da održe najavljene proteste u Buenos Ajresu, jer je na ulicama više od 22.000 policajaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.