U trendu

Samo dan nakon američkih pretnji, Rusi testirali novi laser (video)

Ruski mediji objavili su snimak najnovijeg laserskog oružanog sistema, zvanog „Peresvet“. Potez dolazi samo dan nakon što su SAD zapretile da će se povući iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Laserski sistem ‘Peresvet’, baziran na novim fizičkim principima, ušao je u fazu testiranja, čime je zvanično započeo službu u okviru ruskih oružanih snaga“, navodi vojni list Krasnaja zvezda.

Vojno osoblje koje rukuje novim sistemom podvrgnuto je posebnoj obuci na vojnoj akademiji „Možajski“ u Sankt Peterburgu.

Ovo je u skladu i sa redovnim godišnjim obraćanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je u martu obećao nove oružane sisteme u bliskoj budućnosti, a laserski sistem „Peresvet“ imao je prvo predstavljanje u julu.

Iako nisu obelodanjene specifikacije uređaja, „Peresvet“, čije ime potiče od ruskog monaha iz 14. veka koji se borio protiv Tatara u bici na Kulikovom polju, trebalo bi da služi kao protivvazduhoplovni i protivraketni sistem.

„Korišćenje laserskog snopa je mnogo ekonomičnije i preciznije od konvencionalnih raketnih sistema“, objašnjava vojni analitičar Viktor Murakovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.