U trendu

Samo nam je još to falilo: Genetski modifikovani komarci pušteni u prirodu

Biotehnološka kompanija Oxitec, nakon decenija probijanja regulatornih prepreka, upravo je oslobodila svoje genetski modifikovane komarce na Florida Kizu.

Eksperiment, koji je prvo puštanje genetski hakovanih organizama u velikim ekološkim razmerima u Sjedinjenim Državama, upravo je u toku.

Kako se bude nastavljao, Oxitec i lokalni odbor za kontrolu komaraca nadgledaće populaciju komaraca kako bi utvrdili pomažu li ovi insekti u ubijanju komaraca koji šire bolesti u divljini i kako bi bili sigurni da se eksperimentalni primerci neće oteti kontroli.

Ako uspe – a ovo je prilično veliko “ako” – eksperiment bi mogao da rezultira novim, visoko ciljanim načinom ubijanja lokalnih insekata bez prskanja hemikalija.

Ipak, eksperiment je prilično nepopularan među lokalnim stanovništvom, ekološkim aktivistima i pojedinim naučnim stručnjacima, od kojih mnogi dele mišljenje da su prevareni eksperimentom od kojeg je bilo nemoguće odustati bez napuštanja grada.

“Želimo više informacija”, rekla je stanovnica Florida Kiza i zagovornica zaštite životne okoline, Meagan Hal. “Već deset godina tražimo i tražimo i molimo za dodatne informacije. Još uvek ih nemamo.”

Novodizajnirani komarci sadrže gen koji bi, prema Oxitecu, trebalo da spreči bilo koju ženku da preživi nakon faze larve i ostavi samo mužjake koji ne grizu. Kako se ti mužjaci budu parili s divljim ženkama, oni prenose gen u pokušaju suzbijanja divlje populacije, a takođe ga i postupno razređuju, prenosi “Radio Sarajevo“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)