U trendu

Samo pet bolnica u Avganistanu leči od kovida

KABUL – Samo pet bolnica u Avganistanu i dalje nudi lečenje od kovida-19, dok su 33 bolničke ustanove bile prinuđene da zatvore svoja vrata poslednjih meseci zbog nedostatka lekara, lekova, pa čak i grejanja.

To dolazi u trenutku kada je ova ekonomski devastirana nacija pogođena strmoglavim skokom broja prijavljenih slučajeva korona virusa, prenosi agencija AP.

U jedinoj bolnici za lečenje od kovida-19 u Kabulu, osoblje može da greje zgradu samo noću zbog nedostatka goriva, čak i kada zimske temperature tokom dana padaju ispod nule.

Pacijenti su zamotani pod brojnim ćebadima, a direktor bolnice doktor Mohamed Gul Lival poručuje da im je potrebno gotovo sve, od kiseonika do zaliha lekova.

Ova ustanova, poznata kao Avganistanska bolnica za zarazne bolesti, ima 100 kreveta, a odeljenje kovida-19 je skoro uvek popunjeno.

Pre kraja januara, bolnica je, prema rečima direktora, primala jednog ili dva nova pacijenta sa korona virusom dnevno, dok je u protekle dve nedelje dnevno primano od 10 do 12 novih pacijenata.

“Situacija se pogoršava iz dana u dan”, izjavio je Lival.

Otkako su talibani preuzeli vlast pre skoro šest meseci, zaposleni u toj bolnici su primili samo jednu platu i to u decembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.