U trendu

Samo temelji duboki 82 metra: NAJVIŠI soliter u Evropi bliži se kraju izgradnje (video)

Nalazi se nedaleko ruskog grada St. Petersburgu, a nije nikao u samom centru jer su se građani bunili da će pokvariti vizuru centra grada koji je na UNESCO-vom popisu svetske baštine.

Ima neverovatan pogled na Finski zaliv, a visok je 462 metra što ga čini prvom supervisokom zgradom (mora biti viša od 300 metara). Građevina je ujedno i najseverniji soliter te vrste, kaže građevinska kompanija koja ga gradi, piše CNN.

Imaće 87 metara i „okretaće“ se oko svoje centralne ose što ga, ujedno, čini i najvišim takvim soliterom na svetu. Imaće rezidencijalni deo i komercijalni deo do visine od 360 metara, a iznad toga je panoramski plato i restoran.

Pre Lakhta centra, kako će se zgrada zvati po mestu gde se nalazi, titulu najviše zgrade preuzima od solitera u Moskvi, koji je završen 2017. godine, i koji je visok 374 metra.

Moskva je dom sledećih pet najviših zgrada u Evropi, piše CNN, s iznimkom solitera Shard u Londonu koji ima 310 metara i 2012. je, na kratko vreme, bio najviši u Evropi.

Lakhta centar počeo je da se gradi 2012. godine, a u njega će se smestiti direktiva ruskog energetskog diva Gazproma. Kompanija bi trebala do kraja useliti u zgradu do kraja 2019. godine.

Zgrada namerno nalikuje na plamen, što je vidljivo po snimcima napravljenih dronom.

Pri vrhu zgrade vetrovi mogu da duvaju više od 130 kilometara na sat pa je struktura stabilizovana sa 15 stupova koji služe tome da svo opterećenje nije na jezgri. Fasada je napravljena od 16.500 individualnih staklenih ploča koje imaju automatizirane „roletne“ koje služe tome da se ne gubi toplota. Zgrada će imati i sistem pročišćavanja otpadnih voda. Oko zgrade će biti tri javna trga, amfiteatar za događanja, fontane i pešačke staze, a biće 13 po redu najviša zgrada na svetu, piše CNN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)