U trendu

Samorukov o kosovskom konfliktu i uticaju Rusije na Balkanu

MOSKVA – Sve dok Srbija zvanično ne prizna nezavisnost Kosova, moraće da se oslanja na snagu veta Rusije u Savetu bezbednosti UN kojom ona može da spreči puno međunarodno priznanje, a taj odnos zavisnosti daje Moskvi značajan stepen uticaja u regionu, ali i u samoj Srbiji, smatra zamenik glavnog urednika moskovskog Karnegi centra Maksim Samorukov.

On ocenjuje da Moskva možda i ne želi da konflikt bude rešen jer se, po njegovom mišljenju, plaši da bi kraj konflikta Beograda i Prištine umanjio pozicije Rusije u Srbiji i ozbiljno narušio njen uticaj na Balkanu.

Samorukov tvrdi da u očima Kremlja Rusija ima veoma malo da dobijea, a potencijalno može sve da izgubi ako kosovsko pitanje bude rešeno.

„Puno priznanje Kosova okončalo bi zavisnost Srbije od stalne međunarodne podrška Rusije. Neopsterećena kosovskim pitanjem Srbija bi mogla da ubrza put ka Evropskoj uniji i produbi saradnju sa NATO“, naveo je on u autorskom tekstu na portalu moskovskog Karnegi centra.

Izneo je i mišljenje da ta dva pitanja sve više postaju prioritet za većinu pripadnika srpske političke i ekonomske elite.

Dodao je da će napredak na bilo kom polju verovatno zavisiti od toga da li Srbija doslednije usklađuje svoju politiku sa politikom EU i NATO prema Rusiji, ali napominje da bi to moglo da podrazumeva uvodenje viza za ruske državljane, pridruživanje sankcijama EU protiv Rusije i raskidanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Samorukov smatra i da se Moskva po svemu sudeći nada da će iskoristiti uticaj na rešavanje kosovskog pitanja kao prednost u svom burnom odnosu sa Zapadom.

On navodi da bi Kremlj bio srećan kada bi Zapad priznao poraz na Kosovu i pozvao Rusiju da se pridruži mirovnim naporima, ali smatra da nije verovatno da će se to dogodoti.

„Sveukupni kolaps poverenja izmedu Kremlja i Zapada zakomplikovao je stvari, a slabi su izgledi da će se sve uskoro vratiti u normalu. Zbog toga lideri EU ili Sjedinjenih Američkih Država Rusiju smatraju suviše nepouzdanom da bi razmatrale njeno direktno učešće u posredovanju prilikom rešavanja kosovskog spora“, zaključio je Samorukov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.