U trendu

Sanader treći put negirao krivicu u aferi Hipo

ZAGREB – Nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader ponovo je megirao krivicu za ratno profiterstvo u aferi Hipo u postupku koji je na zagrebačkom Županijskom sudu započeo danas treći put ispočetka.

Vrhovni sud je u martu ove godine ukinuo Sanaderu nepravosnažnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsednika HDZ-a negativno uticalo na život ljudi i ekonomski potencijal države u ratu.

Prema optužnici, Hipo banka je tadašnjem zameniku ministra spoljnih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 miliona kuna pošto je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada.

Time je Sanader, prema tvrdnjama tužilaštva, u ratom izazvanoj teškoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji ostvario protivpravnu imovinsku korist, prenela je Hina.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. godina, kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom septembra 2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i kompaniji morati da plati 3,5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem septembra 2021. potvrdio i prvgostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a osuđen na šest godina.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom novembra 2021.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.