U trendu

Sanders gubi zato što ne glasaju siromašni

Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Berni Sanders ocenio je da je više njegovih poraza na partijskim izborima po američkim državama u odnosu na njegovog protivkandidata Hilari Klinton posledica toga što „siromašni ne glasaju“.

Sandersu, senatoru iz Vermonta borba protiv nejednakosti u fokusu je kampanje, a ipak je poražen od Hilari Klinton u 16 od 17 američkih država gde su najveće razlike u platama.

„E pa to je zato što siromašni ne glasaju“, rekao je Sanders u intervjuu za televiziju En-Bi-Si (NBC) koji će biti emitovan danas.

„Hoću da kažem da je to prosta činjenica. To je tužna realnost američkog društva“, rekao je Sanders, koji želi da izmeni taj trend.

Sanders je rekao da je uspeo da pridobije brojne mlade za svoje ideje, ali da ima veće teškoće da dopre do osoba s skromnim primanjima.

On je rekao da 80 odsto siromašnih nije glasalo na izborima 2014.godine.

Zvanični američki podaci o tim izborima pokazuju da je samo 24,5 odsto Amerikanca starih 18 godina i više i koji zaradjuju manje od 10.000 dolara godišnje izašlo na izbore, što znači da njih 75,5 odsto nije izašlo.

„Imamo odziv koji je najniži medju najnižim medju velikim svetskim zemljama“, dodao je Sanders.

Studija instituta Pju (Pew) iz 2015. pokazala je da je odziv Amerikanaca na izborima niži od odziva u većini razvijenih zemalja, iako je veći nego u Japanu, Čileu i Švajcarskoj, naveo je AP.

„Kad bi uspeli znatno da povećamo odziv osoba sa skromnim prihodima, radnika, i broj mladih koji učestvuju u političkom procesu, kad bi dostigli izlaznost od 75 odsto, ova zemlja bi bila radikalno transformisana“, rekao je Sanders.

Hilari Klinton je u velikoj prednosti u odnosu na Sandersa po broju osvojenih delegata potrebnih da se dobije predsednička nominacija demokrata, ali Sanders još nije odustao od borbe.

Prema računici agencije AP Hilari Klinton ima 1.941 delegata prema 1.191 koliko ih ima Sanders do sada, a da bi se osvojila stranačka predsednička nominacija potrebno je 2.383 delegata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.