U trendu

Sandu: Nema opasnosti za Moldaviju dok se Ukrajina bori

KIŠINJEV – Predsednica Maja Sandu saopštila je danas da ne vidi opasnost da će se rat, koji Rusija vodi u susednoj Ukrajini, proširiti na Moldaviju, uprkos naporima Moskve, kako je rekla, da destabilizuje njenu zemlju.

Sandu je, tokom obraćanja u parlamentu, pozdravila Ukrajinu koja hrabro odoleva napadima Rusije više od godinu dana i pozvala Moldavce da se ujedine oko nastojanja zemlje da se pridruži Evropskoj uniji, prenosi Rojters.
„Ne postoji opasnost da rat dođe u Moldaviju dok se Ukrajina bori. Želim da uverim naše građane da Moldavija trenutno nije ni u kakvoj opasnosti od rata. Ruska vojska ne može da stigne ovde dok Ukrajina izdržava i na taj način štiti Moldaviju. Zahvalni smo Ukrajincima na njihovoj hrabrosti i slobodoljublju“, rekala je Sandu u parlamentu.

Ona je ponovila optužbe, koje je Moskva demantovala, da Rusija želi da destabilizuje Moldaviju.

Sandu je saopštila da će Rusija, koja ima trupe smeštene u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji, nastaviti sa pokušajima destabilizacije zemlje „iznutra“ i pohvalila je bezbednosne službe koje su blokirale neke pokušaje subverzivnih aktivnosti.

Poslednjih nedelja moldavske vlasti su uhapsile nekoliko navodnih proruskih aktivista za koje su naveli da pokušavaju da uđu u zemlju, prenosi Rojters.

Takođe je bilo nekoliko protesta koje je organizovala proruska stranka u glavnom gradu Kišinjevu.
Sandu je obećala u parlamentu da će u svom mandatu istrajati na tome da Moldavija odoli svim pritiscima i saopštila je očekivanja da bi zemlja 2030.trebalo da postane članica Evropske unije.

„Pozivam sve političke snage da ulazak u EU stave iznad svih interesa i da bezuslovno podrže ovaj pokret“, naglasila je predsednica Moldavije.

Moldavija, zemlja od 2,6 miliona stanovnika koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, suočava se sa brojnim problemima, uključujući energetsku krizu, rastuće siromaštvo i društvene tenzije, koje je pogoršao ruski rat u Ukrajini, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.