U trendu

Sapega priznala u video snimku kršenje beloruskih zakona

MINSK – Sofija Sapega (23), devojka beloruskog novinara Romana PetraÅ¡ečica, koja je privedena s njim u nedelju, nakon Å¡to je avion kojim su putovali prisilno sleteo u Minsk, pojavila se na video snimku u kojem je dala priznanje za koje opozicija smatra da je dato pod prinudom.

Video snimak objavljen u utorak na provladinom kanalu na aplikaciji „Telegram“, prikazuje ÅŸenu koja sedi na stolici, prestavlja se kao Sofija Sapega i priznaje da je vodila kanal na „Telegramu“, nazvan „Crna knjiga Belorusije“, koji objavljuje privatne informacije o policiji.

Zbog toga bi mogla dobiti 15 godina zatvora, prenosi Rojters.

Svetlana Tihanovska, liderka beloruske opozicije koja je u egzilu u Litvaniji, smatra da je Sapega tokom davanja ove izjave bila pod psihološkim pritiskom i da je priznanje dato pod prinudom.

Beloruske vlasti odredile su dvomesečni pritvor za Sapegu, izvestila je novinska agencija TAS S pozivajući se na njenog oca Sergeja Dudiča.

Sapegina majka Ana Dudič rekla je u utorak u intervjuu za Rojters da je njena kćerka nevina i da se jednostavno u pogrešno vreme našla na pogrešnom mestu.

Sapega je uhapšena sa Protaševičem, suosnivačem kanala Neksta Telegram, koga je Minsk stavio na međunarodnu poternicu i uvrstio na listu lica umešanih u terorizam, a koji je u sličnom video snimku priznao da je organizovao proteste u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.