U trendu

Saradž i Haftar potvrdili prisustvo konferenciji u Berlinu

MOSKVA – Predsednik međunarodno priznate libijske vlade narodnog jedinstva Fajez al-Saradž i komandant Libijske narodne armije general Kalifa Haftar potvrdili su da će učestvovati na međunarodnoj konferenciji za rešavanje konflikta u toj zemlji, 19. januara u Berlinu.

Saradž je tu odluku saopštio kasno sinoć na sastanku sa političkim i vojnim liderima koji ga podržavaju, navedeno je na zvaničnoj Fesbuk stranici vlade u Tripoliju.

„Potpisali smo sporazum o primirju koji su ugovorile Rusija i Turska i tu inicijativu vidimo kao prvi korak ka rešenju krize i postizanju bezbednosti i stabilnosti“, rekao je Saradž na sastanku, prenosi Tas s.

On je dodao da su sve političke i vojne snage podržale taj korak.

Premijer je napomenuo da je „agresor“ izabrao da ne potpiše sporazum, misleći na Haftara.

Ocenio je da je Haftarovo odugovlačenje predstavlja njegov pokušaj da se konferencija u Berlinu potkopa i pre nego što je počela.

Saradž smatra da je „pozitivna uloga Rusije i Turske“ uznemirila Evropu i ukazao da su Evropljani Moskvi i Ankari dali tu ulogu jer devet meseci nisu zauzeli praktičan stav o onome što se dešava u Libiji.

Haftar je u današnjem razgovoru sa nemačkim ministrom spolljnih poslova Hajko Masom u Bengaziju dao uveravanja da će prisustvovati konferenciji u Berlinu, javila je televizija Al Hadat.

U ponedeljak je u Moskvi, na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, održan sastanak predstavnika Libije, na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ruske Federacije i Turske.

Nakon više od osam sati pregovora, Fajez al-Saradž potpisao sporazum, dok je Kalifa Haftar, napustio pregovore ne potpisavši sporazum i vratio se u Libiju, zatraživši prethodno još jedan dan kako bi razmislio o sporazumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.