U trendu

Sarajevo negoduje zbog odluke RS da ne dozvoli knjiženje njene imovine na BiH

BANJALUKA – Dok političko Sarajevo i deo međunarodne zajednice u BiH kritikuje Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini za fukcionisanje javne vlasti, predsednik RS Milorad Dodik ponavlja da stav Republike Srpske neće biti izmenjen, a to potvrđuju pravna struka i zvaničnici Srpske, prenela je RTRS.

Naime, u RS kažu da je Zakonom, koji je usvojila Narodna skupština, poslata jasna poruka da Republike Srpska štiti svoju imovinu, koja joj pripada i da nije saglasna sa odlukom Ustavnog suda BiH da se imovina entiteta knjiži na Bosnu i Hercegovinu.

Dan nakon što je usvojen Zakon osim političkog Sarajeva oglasio se i OHR i to po gotovo istoj matrici.

„Prema relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH“, navodi OHR.

Na ovakve tvrdnje odgovorio je predsednik Srpske.

„Narodna skupština jedina ima pravo da kroz zakonski okvir odlučuje o imovini Srpske. Negodovanja u Sarajevu potpomognuta delom međunarodne zajednice ne mogu da izmene Ustav BiH i Dejtonski sporazum kojima je pitanje imovine rešeno“, kazao je Dodik.

Političko Sarajevo takav stav ne odobrava, a bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović smatra da samo država BiH ima isključivu nadležnost da uređuje sva pitanja u vezi sa imovinom, a to, poručuje, entiteti moraju poštovati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.