Šarec: O spremnosti Hrvatske za Šengen da odluči nova EK

LJUBLJANA – Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je juče u Briselu da je Slovenija protiv toga da o ulasku Hrvatske u Šengen odlučuje sadašnja Komisija koju vodi Žan Klod Junker, te da bi to trebalo prepustiti idućem sastavu Komisije.

„Slovenija je protiv toga da Komisija čiji mandat uskoro završava o tome odučuje, time bi se morala baviti iduća Komisija“, kazao je slovenačkim novinarima Šarec koji je učestvovao na samitu EU.

Dodao je kako je o tome razgovarao na marginama skupa evropskih čelnika, ali nije želeo da otkrije s kim, prenosi Hina.

„To danas ne mogu da komentarišem jer ne bi bilo svrsishodno, ionako je previše toga već u medijima, na društvenim mrežama, rekao je Šarec.

„Naše stajalište je jasno, a to je da Komisija o tom pitanju ne sme odlučivati politički“, kazao je Šarec, a na pitanje ima li informacije da će odluka Komisije zaista biti „politička“, dodao: „Nemamo nikakvih posebnih informacija, ali i mi svašta možemo čuti“.

Šarec je poslednjih nedelja više puta istakao slovenačke rezerve o tome da sadašnja Komisija odlučuje o hrvatskoj spremnosti za ulazak u šengenski prostor, pojašnjavajući da bi u slučaju da odluka bude „politička“, odnosno u korist Hrvatske i Slovenija tada delovala „politički“, ne pojašnjavajući šta bi to značilo.

Glavni Šarecov prigovor ulasku Hrvatske u Šengen ne tiče se njene tehničke spremnosti nego spora oko sprovođenja arbitraže o granici šta Slovenija traži a Hrvatska rezolutno odbija.

Odlazeća Komisija koju vodi Junker prema rasporedu bi u utorak trebalo da odlučuje da li Hrvatska ispunjava tehničke uslove za ulazak u sćengensko područje, što još ne znači ulazak Hrvatske u Šengen, jer se odluke o proširenju zone bez graničnih kontrola donose na sednicama Saveta EU i za to je potreban konsenzus svih članica Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.