U trendu

Šarović: Dodik aterirao nakon sastanka s Vučićem

BANJALUKA – Predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović ocenio je sinoć da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, „u velikoj meri aterirao“ i da mu je rečeno da „jednostrane odluke ne dolaze u obzir“.

„Očigledno da je Dodik u velikoj meri aterirao i da mu je jasno rečeno da jednostrane odluke ne dolaze u obzir, što je i Vučić jasno saopštio. Upravo traženje rešenja kroz razgovor i razumna politika je ono što mi kao Srpska demokratska stranka celo vreme potenciramo kao jedino moguće rešenje“, naveo je Šarović u izjavi za medije.

On je upitao šta je sa vraćanjem vojske i ostalih nadležnosti Republike Srpske i sa, kako je rekao, svim velikim pričama, za koje, kako je naveo, Dodik „očigledno nije dobio podršku Srbije“.

„Čuli smo večeras da je predsednik Vučić rekao da je na sastanku čuo „racionalan i pragmatičan pristup Dodika, da će, ako se nađe dogovor oko šuma i zemljišta, institucije BiH nastaviti da funkcionišu“, naveo je Šarović u izjavi za medije.

Šarović tvrdi da je opozicija u RS upravo to prva predlagala, da se sazove NS RS i rešavaju problemi nastali odlukama Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i šumama.

„To je Dodik i priznao, naravno trudeći se da to, nakon što je izgovorio, minimalizira notornom laži da je opozicija od toga odustala“, naveo je Šarović.

Odbacio je kao „gnusnu laž“ navode Dodika da se SDS zalagao za uvođenje sankcija Dodiku, tvrdeći da se SDS nije nikad zalagao za sankcije bilo kome, pa ni Dodiku.

Šarović je ocenio da je sve što se sinoć moglo čuti od Vučića „u stvari politika na koju SDS uporno poziva“.

Smatra da se, za razliku od Vučića, ni ovoga puta od Dodika nije čulo „ništa novo, razumno, niti pametno“.

„Nismo čuli kako i na koji način misli vratiti nadležnosti, samo je potvrdio da će neku svoju igru, bez ikakvog jasnog plana i realnih koraka, igrati do izbora, ali sada očito „pod ručnom „, jasno uviđajuci da crtu ne sme preći. Koliko je aterirao pokazuje i to da na kraju nije rekao da će, ukoliko se dogovor ne postigne nestati Bosne i Hercegovine, što je bila njegova osnovna retorika ovih dana, nego ni manje ni više – da će BIH biti „nestabilna“, naveo je Šarović.

Dodik je sinoć rekao da se 1999. godine u Vašingtonu založio da SDS ne bude proglašena terorističkom organizacijom i optužio lidera te stranke Mirka Šarovića da priziva sankcije i RS i njemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.