U trendu

Saslušan sudija Femić u predmetu Medenica

PODGORICA – Sudija Vrhovnog suda Branimir Femić saslušan je danas u svojstvu svedoka u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), a u okviru predmeta protiv bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i kriminalne grupe.

Femić je ispitan o načinu na koji su kolege iz veća Vrhovnog suda, donosili odluke u nekoliko spornih predmeta u kojima je rađena revizija postupka.

Kako prenose podgoričke Vijesti, sudija Femić je kao svedok odgovarao i na pitanja da li je nekadašnja šefica Vrhovnog suda uticala na njega i ostale kolege prilikom donošenja odluka u tim revizijama, a u kojima su menjane odluke kolega sa nižih instanci.

Saslušanju su, po pozivu tužiteljke, prisustvovali svi advokati, koji zastupaju osumnjičene u predmetu – Zdravko Begović, Nikola Strugar, Bojan Korać.

Osim iskaza sudije iz Vrhovnog suda, SDT je angažovalo i veštake, koji bi trebalo da provere odluke/revizije, koje su doneli članovi veća u najmanje dva predmeta, zbog kojih je, kako se sumnja, osumnjičeni Miloš Medenica, sin Vesne Medenice, uzeo nekoliko stotina hiljada evra od vlasnika firme „Fab live“.

Dugogodišnja predsednica Vrhovnog suda uhapšena je 17. aprila ove godine zbog osnovane sumnje da je počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj, zbog čega se nalazi u spuškom pritvoru.

Zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije koju je, navodno, formirao Miloš Medenica, postupak se vodi protiv Vasilija Petrovića, Luke Bakoča, Milorada Medenice i Ivane Kovačević.

Prema transkriptima, koje je SDT-u, dostavio Europol, Miloš Medenica preko posrednika je uzimao novac od osoba koji su vodili sporove u Vrhovnom sudu.

Vlasnici „Fab live“ firme Marko i Bojan Popović priznali su na saslušanju u SDT-u da su dali Medenici tri stana, tako da se terete za krivično delo davanje mita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.