U trendu

Saslušanje zbog spomen ploče u Morinju je politički progon

PODGORICA – Smenjeni ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, koji je saslušan danas u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru po krivičnoj prijavi zbog postavljanja spomen ploče na vojnom objektu u Morinju, izjavio je da je to samo jedan od, kako tvrdi, postupaka političkog progona koji su se poslednjih godina intenzivirali.

On kaže da je i ranije bilo takvih progona, koji su sada intenzivirani i deo su, tvrdi, one politike zaustavljanja Crne Gore na putu evropskih integracija koji je dobio jasan iskaz u pretnji EU i potpunog zamrzavanja evropskog puta.

Krivokapić je u izjavi za podgoričku Pobjedu rekao da će to direktno platiti građani Crne Gore.

„Jedno društvo koje tako gubi svoje moralne kompase, onda gubi i bilo kakvu osnov za normalnost, napredak i razvoj”, rekao je Krivokapić.

Osim krivičnih prijava, koju je protiv dvojice bivših ministara podnela Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara, Opštini Kotor je naloženo da ukloni spomen ploču, što se do sada nije desilo, jer nadležne opštinske službe ne mogu da pristupe u posed vojnog objekta i uklone spornu spomen ploču.

Spomen-ploču su u znak sećanja na zatočene u logoru Morinj 10. oktobra prošle godine bez saglasnosti nadležnih institucija otkrili smenjeni ministri Krivokapić i Raško Konjević zajedno sa hrvatskim zvaničnicima, ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i ministrom branitelja Tomom Medvedom.

Krivokapić je rekao i da je ova spomen ploča logičan iskaz, kako je kazao, naše, moralne, političke, a i pravne obaveze, imajući u vidu presude suda u Hagu za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, koji je jasno locirao „uduženi zločinači projekat i velikosrpstvo kao njegovu ideolšku osnovu”.

U prilog tvrdnji da je ovaj slučaj politički motivisan, Krivokapić navodi da je u Morinju svojevremeno organizovan protest i pre nego se inspekcija obratila ministarstvima povodom postavljanja ploče.

“I to samo pokazuje da je u pitanju politički motiv. Razumem tu politiku, nije nepoznata, ta politika je i dovela do toga da Crna Gora plaća odštetu žrtvama iz Morinja, da Crna Gora treba da se stidi zbog tih dela i da su četvorica kažnjena zbog tih zločina. To je nastavak te politike, a ona ima svoj iskaz kroz ponašanje lokalne samouprave”, naveo je Krivokapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar