U trendu

Sastali se Makron i Blinken, razgovarali o AUKUS-u

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron i američki državni sekretar Entoni Blinken susreli su se danas i razgovarali o potencijalnoj saradnji u Info-pacifičkom regionu i ostalim oblastima.

AP prenosi da je ovo potez administracije DŽozefa Bajdena koja želi da popravi štetu u odnosima dve zemlje izazvanu isključivanjem Francuske iz novog bezbednosnog pakta AUKUS.

Neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su njih dvojica razgovarala o mogućim zajedničkim projektima koji bi mogli da budu objavljeni kasnije ovog meseca, kada se susretnu Makron i Bajden, iako se još ne zna datum tog sastanka.

Američki diplomata je rekao da je sastanak Makrona i Blinkena u Jelisejskoj palati trajao 40 minuta, nakon što je Pariz zatražio od Vašingtona da se povrati poverenje uzdrmano trilateralnim bezbednosnim paktom između SAD, Australije i Velike Britanije (AUKUS).

Američki zvaničnici su potvrdili da je objava (o paktu) odrađena loše i da je moglo da bude bolje da je bilo koordinacije sa Francuskom i ostalim članicama EU, koje su takođe bile isključene.

Iako su priznali grešku, Amerikanci su ukazali da je Francuska reakcija, odnosni njihovo povlačenje ambasadora iz Vašingtona – bila preterana.

Francuska je zamerila zbog sporazuma AUKUS, zbog kojeg je otkazana prodaja njenih podmornica Austaliji, u vrednosti 66 milijardi dolara, jer će Kanbera, prema bezbednosnom paktu, od Amerikanaca i Britanaca dobiti tehnologiju da sama pravi podmornice na nuklearni pogon.

Francuski zvaničnici su taj pakt nazvali „nožem u leđa od saveznika“ i izrazili razočaranje jer je Bajden obećao da će obnoviti trans-atlantske vrednosti koje su oslabile tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Blinken će boraviti dva dana u Parizu na ekonomskoj konferenciji koja je pala u drugi plan zbog AUKUS-a.

Blinken, koji tečno govori francuski jezik, jer je išao u srednju školu u Parizu, izrazio je razočaranje jer je Francuska reagovala oštro na AUKUS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.