U trendu

Sastanak šefa obaveštajne službe Egipta i lidera Hamasa

GAZA – Šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel sastao se danas u Gazi s čelnicima Hamasa u pokušaju da ojača primirje između te palestinske militantne grupe i Izraela, i razgovara o planovima obnove nakon nedavnih neprijateljstava, rekli su egipatski i palestinski zvaničnici.

To je prva poseta egipatskog šefa obaveštajne službe enklavi od početka 2000-ih, navodi Rojters.

„Diskusija je usredsređena na načine za učvršćavanje primirja i planove za obnovu Gaze nakon nedavne izraelske agresije“, rekao je zvaničnik Hamasa koji je želeo da ostane anoniman.

Zvaničnici Hamasa, predvođeni liderom Gaze Jehijom el Sinvarom, pozvaće Kairo da pritisne Izrael da zaustavi „svoje napade na naš narod u Jerusalimu i Šeik Džari“, rekao je.

Veliki plakati egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija i egipatske zastave ukrašavali su ulice širom enklave u čast šefa egipatske obaveštajne službe.

Stotine ljudi postrojilo se ispred ulaza u Gazu, mašući egipatskim zastavama dok je prolazila kolona automobila u kojoj je bio Kamel.

Kamelova poseta vidi se kao pokušaj Kaira da povrati vitalniju ulogu u posredovanju između Izraela i Hamasa, i oživi zaustavljeni izraelsko-palestinski mirovni proces, konstatuje Rojters.

Nakon sastanka sa Kamelom u Gazi, Sinvar je rekao da „postoji stvarna šansa da se postigne napredak“ u rešavanju pitanja zatvorenika, mada je dodao da je Hamas zahtevao da se ti pregovori vode odvojeno od pregovora o prekidu vatre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.