U trendu

Sastanak u Tokiju o raketnom i nuklearnom programu S. Koreje

TOKIO – Vrhunski nuklearni eksperti iz Japana, SAD i Južne Koreje održali su danas u Tokiju razgovore o tome kako obuzdati raketne i nuklearne programe Severne Koreje, dan nakon što je Pjongjang potvrdio da je izvršeno novo testiranje raketa velikog dometa.

Severnokorejski državni mediji objavili su juče da su izvršeni „uspešni testovi nove krstareće rakete velikog dometa“ za koju analitičari kažu da bi moglo biti prvo takvo oružje u ovoj zemlji s nuklearnim kapacitetima, prenosi Rojters.

„Nedavni događaji u Sevrenoj Koreji podsećaju na važnost bliske komunikacije i saradnje naše tri zemlje“, rekao je u uvodnom govoru Sung Kim, specijalni američki izaslanik za Severnu Koreju.

Predstavnici J. Koreje. SAD i Japana raspravljaju o načinima da prekinu sukob sa Severnom Korejom, ali i njen program nuklearnog naoružanja i balističkih raketa.

Tri države su se saglasile da su neophodni „hitni dijalog i diplomatija za postizanje potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva“, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva inostranih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.